torstai 20. maaliskuuta 2014

Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi

Oikeanlaisen ruukun valinta on tärkeää kasvin hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa myös ratkaisevasti kastelutarpeeseen ja kasvin kokoon.

Kylvö

Esimerkkejä kylvöpurkeista
Kylvöön kannattaa käyttää pieniä ruukkuja tai purkkeja. Isommista marketeista löytyy usein halvalla pieniä siihen tarkoitettuja muovi- tai turveruukkuja. Turveruukun hyvä puoli on se, että sen voi ruukunvaihdon yhteydessä istuttaa ruukkuineen päivineen ja juuret kasvavat myöhemmin turveruukusta läpi. 

Myös pesty jugurttipurkki tai puoliksi leikattu maitopurkki käyvät hyvin kylvämiseen, kunhan muistaa tehdä pohjaan reiän, josta liika vesi pääsee valumaan ulos. Vaihtoehtoisesti siemenet voi kylvää suoraan isompaan ruukkuun.


Juurille tarpeeksi tilaa

Ruukun valinnassa tärkeintä on se, että valitsee sellaisen ruukun, jossa juurilla on tilaa kasvaa alaspäin ja sivuille. Mitä isompi ruukku on, sitä enemmän juurilla on tilaa kasvaa ja sitä isompi kasvista lopulta tulee. Toisin sanoen kasvista saa isommassa ruukussa enemmän satoa. Ruukun koolla voidaan myös tarvittaessa rajoittaa kasvin kokoa.


Saatavuus

Erilaisia ruukkuja
Nykyään isommissa kaupoissa on valikoimissaan paljon erilaisia ruukkuja. Niistä löytyy melko varmasti jokaiselle malli, joka miellyttää silmää. Ruukun ei kuitenkaan tarvitse olla juuri kasvatukseen tarkoitettu, vaan muutkin astiat käyvät.

Jos ostoksilla haluaa päästä halvemmalla, niin kannattaa etsiä ruukkuja kirpputoreilta. Monesti kaupat myyvät ennen sesonkia tarjoushinnoilla ns. edellisen vuoden malleja.Vaikutus kasteluun

Ruukun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kasvin vedentarpeeseen. Isommissa ruukuissa multa säilyy pidempään kosteana kuin pienemmissä. Myös materiaali vaikuttaa veden kulutukseen. Saviruukku hengittää enemmän kuin muoviruukku ja näin ollen multa kuivuu nopeammin. Saviruukussa kasvava kasvi vaatii siis yleensä enemmän kastelua kuin muoviruukussa kasvava.

Altakasteluruukut ovat hyvä valinta, jos on paljon poissa kotoa. Altakasteluruukussa on pohjassa säiliö, josta kasvi imee tarvittaessa vettä. Säiliöön pystyy laittamaan vettä juuri ennen lähtöä ja näin ollen kasvin käytettävissä on pidempään vettä kuin tavallisessa muoviruukussa.


Tilan tehokas käyttö

Jos haluaa käyttää tilaa mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa valita neliskulmaisia ruukkuja. Niitä saa ladottua vieriviereen, eikä ruukkujen väliin jää hukkatilaa, kuten esimerkiksi pyöreitä ruukkuja käytettäessä. Varsinkin sisäkasvatuksessa on järkevää käyttää neliskulmaisia ruukkuja, jotta kasvatuslampun alle saadaan mahdollisimman monta kasvia kasvamaan.

Tavallisen multakasvatuksen sijaan voidaan käyttää myös erilaisia vesiviljelyjärjestelmiä. Vesiviljelyjärjestelmissä pumppu kierrättää vettä kasvin juurille ja kasvualustana toimii esimerkiksi kivivilla tai ruukkusora. Vesiviljelyjärjestelmien hyvä puoli on siinä, että juuret tarvitsevat vähemmän tilaa kuin perinteisessä multakasvatuksessa. Näin ollen pienelle alalle saadaan enemmän kasveja.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Kylvö-ohjeet aloittelijalle
Kaupunkiviljelijän työkalut ja välineet

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti