maanantai 14. joulukuuta 2015

Chilien kypsytys maljakossa

Syksyllä voi käydä niin, että chilin hedelmät eivät ole kypsiä, mutta kasvatus täytyy silti lopettaa. Hedelmien kypsytystä pystyy kuitenkin jatkamaan maljakossa.

Kasvukauden lopulla kasveissa saattaa olla paljon kypsiä ja raakoja hedelmiä.  Joskus on kuitenkin lopettava kausi ennen kuin koko sato on ehditty keräämään. Esimerkiksi talvetettavia chilejä joutuu monesti karsimaan rankalla kädellä, jotta ne mahtuvat sisätiloihin. Chilien kypsytystä pystyy kuitenkin hieman jatkamaan tavallisessa kukkamaljakossa.


Aji Fantasyn ja Trepadeira Wernerin oksia


Kypsytys kukkamaljakossa

1. Täytä puhdas maljakko haalealla vedellä.

2. Leikkaa oksa irti muusta kasvista. Leikkaa oksa irti oksasaksilla ja karsi samalla lehtiä, jotta vedentarve vähenee.

3. Leikkaa oksaan imupinta 45 asteen kulmassa. Näin muodostuu isompi imupinta verrattuna siihen, että leikattaisiin kohtisuoraan. Leikkausvälineenä käy terävä veitsi tai partaterä. Hätätapauksessa myös terävät oksasakset ajavat asiansa, mutta silloin imupinta saattaa litistyä ja vedensaanti näin estyä.

Kypsyviä chilejä
4. Laita oksa heti leikkaamisen jälkeen maljakkoon. Jos leikkauspinta pääsee kuivumaan, vedensaanti estyy ja oksa kuivuu. Pidä huoli, että leikkauspinta on reilusti veden pinnan alapuolella. Karsi myös pinnan alle jäävät lehdet.

5. Aseta maljakko koristamaan pöytää.

6. Tarkkaile lehtiä. Jos lehdet nuupahtavat, leikkaa uusi imupinta oksaan ja varmista, että se tulee veden alle. Karsi tarvittaessa myös lehtiä, jotta oksan vedentarve vähenee entisestään.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Säilöntä: kuivatus
Säilöntä: pakastus

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti