tiistai 8. joulukuuta 2015

Bonsai-chilien kasvatusta, osa 1

Tämä kasvatuspäiväkirja kertoo bonsai-chilien eli bonchien kasvattamisesta.

Muokkasin viime vuonna chileistä ensimmäisen kerran boncheja. Kokeilu ei mennyt aivan nappiin, sillä vain yksi chili kolmesta selvisi hengissä. Tästä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan päätin jatkaa harjoituksia myös tänä vuonna ja katsoa josko tällä kertaa bonchit kasvaisivat paremmin.


Tavoite ja alustavat suunnitelmat

Ideana on muokata kolmesta ulkona ja ikkunalaudalla kasvaneesta chilistä bonsait. Kasveina toimii Capsicum Baccatum -suvun lajikkeet Aji Fantasy ja Trepadeira Werner, joista ensimmäistä on kaksi kappaletta. Alasleikkuun aikaan näillä kasveilla on ikää noin 8 kuukautta.

Chilit istutetaan mataliin ruukkuihin, jotka ovat halkaisijaltaan noin 13-15 senttimetriä. Kunkin ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi pääsee valumaan aluslautaselle. Chilit laitetaan kasvamaan 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle.

Kasvualustana toimii Kekkilän taimimulta ja lannoitteena käytetään GreenCaren Puutarhan Kesää. Lannoittaminen aloitetaan melko pian, koska taimimullassa on vain vähän ravinteita.


Kasvien leikkaamista 2.12.2015
Päivä 1.

Chilit pätkitty noin 10 cm korkeiksi tapeiksi. Kaikilla kasveilla oli näkyvissä pieniä lehdenalkuja jo ennen alasleikkuuta. Myös juuripaakkuja leikattu reilusti pienemmiksi, jotta juurilla olisi tilaa kasvaa bonsai-ruukuissa. Kasvit koulittu ruukkuihin.

Leikkuun aikaan chileissä oli vielä monia kypsiä ja kypsymättömiä hedelmiä. Nämä oksat on laitettu maljakkoon jatkamaan eloaan, jotta hedelmät pysyisivät hyvinä hieman pidempään ja loputkin niistä kypsyisivät.

Koulimisen jälkeen chilit laitettu 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle elpymään. Valoa chilit saavat toistaiseksi noin 10-14 tuntia päivässä.

Aji Fantasy, nro 1Trepadeira WernerAji Fantasy, nro 2Yhteiskuva kasveista (viimeisenä oikealla vuoden 2014 Lemon Drop)


Kastelua 5.12.
Päivä 4.

Kasvit kasteltu puhtaalla vedellä.


Ajastin levisi 6.12.
Päivä 5.

Aamulla kun heräsin niin lamppu ei ollutkaan päällä. Ajastin oli mäsänä, joten täytyy sytyttää ja sammuttaa valaisin henkilökohtaisesti.


Elonmerkkejä 8.12.
Päivä 7.

Näyttäisi siltä, että kaikki chilit selvisivät alasleikkuusta hengissä.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Chilipuskasta bonsai-puu, osa 1
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus
Chilien kypsytys maljakossa 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti