maanantai 30. kesäkuuta 2014

Yleisiä hoito-ohjeita

Jokaisella kasvilajilla on omanlaiset tarpeensa. Joitakin yleispäteviä hoito-ohjeita voi kuitenkin antaa.

Tarkkailu

Kasvien tarkkailu on tärkein hoitotoimenpide minkä voi tehdä. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen miltä kasvit näyttävät. Jos ne näyttävät hyvänkuntoisilta ja elinvoimaisilta, niin jotakin on silloin tehty oikein.


Valo

On tärkeää pitää huolta siitä, että taimet saavat tarpeeksi valoa. Vähäisessä valossa kasveista kasvaa honteloita, eivätkä ne pysty tuottamaan kunnollisia satoja.

Joskus on myös tarpeen suojata kasveja liialta valolta. Keskipäivän auringonpaiste saattaa olla liikaa joillekkin kasveille, joten niille kannattaa luoda varjoa esimerkiksi verhon avulla. Osa kasveista voidaan myös sijoittaa siten, että ne ovat jonkin isomman kasvin varjossa päivän kuumimpina tunteina.


Kastelu ja lannoitus

Kasveja on hyvä kastella vain tarpeen mukaan. Paras tapa tähän on kokeilla ruukun painoista tarvitseeko kasvi vettä. Tästä kannattaa tehdä päivittäinen rutiini. Paahteisessa paikassa ruukkukasveja saattaa joutua kastelemaan jopa joka päivä.

Useimmat kasvit pitävät siitä kun niitä sumutellaan. Sumuttamiseen on parasta käyttää sumutinpulloa, josta lähtee mahdollisimman pienijakoista sumua. Tämä sen takia, että pienijakoinen sumu pääsee parhaiten sisään lehtien ilmaraoista.

Lannoittaminen on tarpeen, jotta saa satoa. Pienet taimet pärjäävät mullasta saatavilla ravinteilla muutaman viikon sen jälkeen kun siemenet on kylvetty. Isompia taimia kannattaa lannoittaa ravinnepurkin kyljestä löytyvien ohjeiden mukaan. Jos kasvien lehdistö näyttää vaaleanvihreältä, niin yleensä se johtuu ravinteiden puutteesta.


Ruukunvaihto

Kasvi luo jatkuvasti uusia juuria ja pystyy imemään nestettä vain nuorilla juurillaan. Tämän takia riittävä tila juuristolle on tarpeen. Taimia kannattaa koulia riittävän usein.


Sadonlisäys

Monista yrteistä saa enemmän syötävää kun niitä latvoo. Esimerkiksi basilikaa kannattaa käyttää siten, että leikkaa aina latvoja ja käyttää niitä ruoanlaitossa. Näin basilikasta kasvaa tuuhea.

Hedelmiä ja marjoja tuottavien kasvien täytyy pölyttyä, jotta ne tuottavat satoa. Yleensä tuuli ja erilaiset pörriäiset pitävät tästä huolen, mutta pienessä mittakaavassa pölyttämisen voi tehdä myös itse. Tämä käy siten, että pyöräyttää pumpulipuikkoa kukassa ja toistaa saman muissa kasvin kukissa. Näin siitepöly siirtyy muihin kukkiin ja hedelmöittyminen tapahtuu.


Tuholaiset

Lehtien ylä- ja alapinnat on hyvä tarkastaa muutaman päivän välein tuholaisten varalta. On helpompaa päästä eroon örkki-kannasta silloin kun niitä ei vielä kuhise joka puolella.
 
Syötävien kasvien tuholaisten torjuntaan on järkevää käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia aineita. Yksi vaihtoehto on käyttää mäntysuopaliuosta, jossa on 0,5 dl mäntysuopaa 2,5 litrassa vettä. Tällä liuoksella sumutellaan kasvien lehdet ja sama käsittely toistetaan useamman kerran.

Joitakin kasveja voidaan käyttää myös karkoittamaan tuholaisia. Yrteistä sellaisia ovat esimerkiksi timjami ja salvia.


Jälkisanat

Lopuksi on vielä tärkeää korostaa, ettei kasveja kannata kokoajan näprätä. Monesti liialla hoitamisella ja hätäilyllä saa aikaan enemmän tuhoa kuin satoa. Ota siis rennosti; tapa vaikka muutama taimi väärällä hoidolla ja ota opiksi siitä.



Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Kasvin perustarpeet: Valo
Kasvin perustarpeet: Vesi
Kasvin perustarpeet: Ravinteet
Kylvö-ohjeet aloittelijalle
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus
Sadonlisäystekniikka: latvonta
Sadonlisäystekniikka: pölytys

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti