sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Chilipuskasta bonsai-puu, osa 1

Tämä kasvatuspäiväkirja kertoo kokeilusta, jonka tarkoituksena on muokata chileistä bonsai-puita.

Bonsain idea on se, että ruukussa kasvatetaan ikään kuin pienoismalli isommasta puusta. Tämä on ensimmäinen kerta kun yritän kasvattaa bonsaita, joten kokemus tulee olemaan vähintäänkin mielenkiintoinen.


Tavoite ja alustavat suunnitelmat

Ajatuksena on muokata kolmesta parvekkeella kasvaneesta chilistä bonsai-puita Fataliin ohjeita soveltaen. Chilit leikataan lyhyeksi ja istutetaan mataliin ruukkuihin, jotka ovat halkaisijaltaan noin 13-15 senttimetriä. Kunkin ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi pääsee valumaan aluslautaselle. Chilit tulevat kasvamaan 30 wattisen loisteputkivalaisimen alla.

Lähtötilanne ennen leikkausta:

Hieman yli puoli vuotta vanhat chilit

Kasvien leikkaamista 30.9.2014
Päivä 1.

Chilit leikattu noin 9 cm korkeiksi tapeiksi. Myös juuripaakkuja leikattu reilusti pienemmiksi, jotta juuret mahtuisivat paremmin bonsai-ruukkuihin. Kasvit koulittu ruukkuihin, joiden pohjalle laitettu muutaman sentin kerros ruukkusoraa salaojitukseksi. Kasvualustana toimii Biolanin puutarhan musta multa, johon sekoittu noin 1/3 osa ruukkusoraa.

Koulimisen jälkeen chilit laitettu 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle kasvamaan. Valoa chilit saavat toistaiseksi noin 14 tuntia päivässä. Etäisyys valaisimesta on kasvien yläreunasta mitattuna noin 18 cm.

Orange flame
Star flame
Lemon drop

Kastelua 3.10.
Päivä 4.

Tapeille annettu puhdasta vettä, koska musta multa on jo valmiiksi voimakkaasti lannoitettua.


Lisää vettä 4.10.
Päivä 5.

Bonsait kasteltu illalla. Pienten ruukkujen ja lämpimän kasvupaikan vuoksi kasvit näyttävät tarvitsevan vettä noin muutaman päivän välein.


Kasvua näkyvissä 5.10.
Päivä 6.

Kasvit näyttävät elonmerkkejä. Pieniä lehdenalkuja ilmestynyt kaikkiin chileihin. Lehtiä näyttää kasvavan niihin kohtiin, joissa oli aikaisemmin oksia ja lehtiä.

Star flame kasvattaa lehtiäSiirry seuraavaan osaan tästä.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Näkösuojaa chileillä, osa 1
Chilipuskasta bonsai-puu, osa 2 
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti