maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kylvö-ohjeet aloittelijalle

Siementen kylväminen saattaa olla ensimmäisellä kerralla hieman hermoja raastavaa puuhaa. Näillä ohjeilla kuitenkin todennäköisesti onnistut saattamaan siemenet lepotilasta kasvuun. 

Sopiva ajankohta siementen kylvölle on yleensä keväällä ja lajikohtaiset ohjeet löytyvät siemenpusseista. Kaupunkiviljely.fi:n sivuilla on myös kalenteri, josta selviää joidenkin hyötykasvien kylvöajat. Löydät kylvökalenterin tästä linkistä.

Chilin siemeniä kylvöpäivänä

Tarvitset:
Siemeniä
Kylvö- tai taimimultaa
Pieniä ruukkuja tai purkkeja
Alustan tai aluslautasen ruukuille
Sumutinpullon
Vesilasin
Teippiä ja tussin
Sakset tai veitsen
1. Laita siemenet likoamaan pariksi tunniksi lasiin, jossa on haaleaa vettä. Vedessä siementen kuori pehmenee ja se edesauttaa siementen itämistä. Jos kylvät useamman eri kasvin siemeniä niin laita ne eri laseihin ja  merkitse mitä missäkin lasissa on.

2. Täytä ruukku mullalla, tiivistä kevyesti painelemalla ja kastele multa läpikotaisin sumutinpullolla. Älä täytä ruukkua yläreunaan asti, jotta vesi ei valu yli reunojen kun kastelet kylvöstä. Käytä vähäravinteista multaa, esim. kylvö- tai taimimultaa. Voimakkaasti lannoitetut mullat yleensä estävät kasvin kasvamisen. Käytä sumutinpullossa haaleaa vettä ja muista tehdä reikiä purkin pohjaan, jotta liika vesi pääsee valumaan ulos.

3. Kaiva sormella pieni kolo multaan ja laita siemenet koloon. Peittele siemenet mullalla ja tiivistä kevyesti painelemalla. Kylvä muutama siemen per ruukku. Jotkin pienet siemenet tarvitsevat valoa itääkseen, joten niitä ei peitetä mullalla.

4. Merkitse ruukkuun mitä siinä kasvaa. Tämän lisäksi voit merkata kylvöpäivän.

5. Laita ruukku lämpimään paikkaan esim. ikkunalaudalle ja pidä multa kosteana sumuttelemalla päivittäin. Siemenet tarvitsevat jatkuvaa kosteutta itääkseen. Liian märkä multa saattaa kuitenkin estää itämisen.

6. Ota rennosti. Älä hätäile vaikka mullan pinnalle ei ilmestyisi vihreää kasvustoa muutamaan päivään. Osa siemenistä itää nopeammin kuin toiset ja joillakin lajeilla saattaa mennä jopa viikkoja itämiseen. Pidä ruukut lämpimässä ja multa sopivan kosteana niin todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin ruukussa alkaa tapahtua.

Chilin siemenet 6 päivää kylvön jälkeen
Itämisen jälkeen taimia kastellaan pelkästään haalealla vedellä. Pienet taimet kannattaa asettaa valoisaan paikkaan, jotta niistä ei kasva liian honteloita. Aluksi taimet kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta. Taimet istutetaan isompiin ruukkuihin sitten kun niille on kasvanut ensimmäinen kunnollinen lehtipari sirkkalehtien jälkeen.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus 
Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi
Kaupunkiviljelijän työkalut ja välineet

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti