torstai 17. huhtikuuta 2014

Uusi kasvi pistokkaasta

Kasveja ei ole pakko lisätä siemenestä; vanhasta kasvista saadaan uusi yksilö ottamalla siitä pistokas ja juurruttamalla se.


Pistokas on kasvin latva tai oksa, josta kasvatetaan uusi yksilö. Näin saadaan ominaisuuksiltaan samanlainen kasvi, kuin josta se otetaan. Pistokas on järkevää ottaa latvonnan yhteydessä.


Basilikan pistokas
Pistokkaan ottaminen

1. Kastele kasvi edellisenä iltana, jotta sen lehdet ja varsi on täynnä vettä.

2. Leikkaa latva tai sivuhaara terävällä veitsellä tai partaterällä. Leikkaa latva hieman lehtiruusukkeen yläpuolelta siten, että alapuolella jäävä kasvusto ei vahingoitu. Voit halutessasi leikata 45 asteen kulmassa, jolloin pistokkaan varteen tulee isompi imupinta-ala. Kannattaa ottaa pistokas vasta sitten kun siihen saadaan tarpeeksi pitkä varsi. Varren tulisi olla vähintään noin 3 cm pitkä. Pistokkaita on hyvä ottaa useampia kappaleita kerralla, jos mahdollista. Tämä siksi, että kaikki eivät välttämättä lähde juurtumaan.

3. Leikkaa pistokkaan isoimmat lehdet pienemmiksi. Tämä tehdään sen takia, että pistokkaalla olisi vähemmän haihduttavaa pinta-alaa. Isoimmat lehdet voi myös tarpeen vaatiessa leikata pois kokonaan. On kuitenkin tärkeää, että pistokkaaseen jää lehtiä jäljelle, jotta se pystyy yhteyttämään ja kasvattamaan juuria.

4. Täytä astia vedellä ja peitä suu-aukko foliolla. Käytä haaleaa vettä. Astiaksi käy mikä tahansa valoa läpäisemätön astia, esimerkiksi mehupurkki, jonka yläosa on leikattu pois. On tärkeää, että valo ei pääse paistamaan suoraan vesiastiaan, jotta sinne ei ala muodostumaan levää.

5. Tee folioon pieni reikä ja laita pistokkaan varsi siitä läpi. Pidä huoli, että pistokkaan leikkauskohta menee veden pinnan alapuolelle.

Basilikan pistokkaita juurtumassa
6. Laita pistokas pienoiskasvihuoneeseen tai pistokaslaatikkoon juurtumaan. Tämä tehdään sen takia, jotta ilmankosteutta pystytään nostamaan sumuttelemalla pistokkaita. Korkea ilmankosteus hidastaa lehtien kautta tapahtuvaa veden haihtumista ja näin edesauttaa juurtumista. Pistokasta kannattaa sumutella muutaman kerran päivässä. Mitä suurempi ilmankosteus pistokaslaatikossa on, sen parempi.  

7. Laita pieni energiansäästölamppu pistokaslaatikon yläpuolelle. Tähän tarkoitukseen sopiva lamppu on esimerkiksi 11 watin energiansäästölamppu, jonka värilämpötila on 3000 kelviniä. Lampun ei tarvitse olla tehokas, koska tarkoituksena on saada kasville vain hieman valoa, jotta se juurtuu.

Pistokkaan juurruttamiseen voi veden sijaan käyttää myös kivivillakuutiota. Tämä tapahtuu siten, että kivivillaan tehdään sopivan kokoinen reikä pistokkaan varrelle, esim. mustekynällä. Sitten pistokkaan varsi tökätään tehtyyn reikään ja kuutio kastellaan kosteaksi. Tämän jälkeen kivivillakuutio pidetään kosteana niin pitkään, että pohjasta alkaa näkymään vaaleita juuria. Kun juuret ovat kasvaneet, niin pistokas siirretään ruukkuun kasvamaan.


Ruukkuun siirtäminen

Pistokas on valmis siirrettäväksi multaan sitten kun useampia juuria on muodostunut. Täytä ruukku kostealla mullalla ja jätä pieni kolo ruukun keskelle juuria varten. Tämän jälkeen aseta pistokas juurineen koloon ja peitä juuret mullalla. Muista käsitellä pistokasta varoen, koska hennot juuret katkeavat helposti varresta. Kivivillakuutiossa juurtunut pistokas siirretään ruukkuun kasvamaan koulinnan periaatteiden mukaisesti.

Laita ruukutettu pistokas istutuksen jälkeen energiansäästölampun alle muutamaksi päiväksi. Näin uusi kasvi ehtii juurtua ja sopeutua uuteen ruukkuunsa. Tämän jälkeen voit kasvattaa uutta yksilöä muiden kasvien tapaan.



Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi
Sadonlisäystekniikka: latvonta
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus

4 kommenttia :

  1. Hassua, että olemme perustaneet suunnilleen samaan aikaan blogit, joiden nimissä on samaa teemaa :-) Minulla olisi kysymys kultaköynnöksen pistokkaasta. Omistan viisi kultaköynnöstä mutta haluaisin vielä yhden lisää. Jos otan latvapistokkaan, kärsiikö kasvi siitä vai pikemminkin haarautuu ja kasvaa entistä enemmän? Vai kenties molempia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä sattuma tosiaan :) Blogisi näytti oikein hyvältä.

      En ole köynnöksiä ikinä kasvattanut, joten seuraavat pohdinnat ovat pelkkää teoriaa.

      Wikipedia kertoo seuraavaa kultaköynnöksen lisäämisestä: "Kasvia on helppo lisätä kasvullisesti muutaman lehden mittaisesta latva- tai varsipistokkaasta. Latvapistokas lähtee nopeammin kasvuun, sillä siinä on jo valmiiksi muodostunut latvasilmu uuteen kasvuun. Uudet juuret lähtevät kasvamaan kultaköynnöksen ilmajuurista, juurruttaminen onnistuu parhaiten ja nopeiten vedessä muutaman viikon sisällä." (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultak%C3%B6ynn%C3%B6s)

      Vaikka wikipedia ei välttämättä kovin luotettava tietolähde ole, niin varmaankin itse ottaisin latvapistokkaan ja laittaisin sen veteen juurtumaan ylläolevan blogikirjoituksen tapaan. En tiedä miten kultaköynnös, josta pistokas otetaan, kasvaa tämän jälkeen. Ainakin se siitä hetkellisesti hieman kärsii. Arvelisin myös, että se haaroittuu siitä kohdasta, josta napsaistaan poikki.

      Itse varmaankin kokeilisin mielenkiinnosta ottaa pistokkaan ja katsoa mitä tapahtuu. Lopputuloksesta en osaa esittää muita kun arvailuja, kun kokemusta asiasta ei ole. Jos päätät ottaa pistokkaan, niin olisi mukava, jos palaisit kertomaan kuinka kävi. Toivottavasti näistä pohdinnoista oli edes hieman apua :)

      Poista
    2. Kultaköynnöksen lisääntymisoperaatio päättyi onnellisesti :) Pistokas juurtui, eikä kasvi kuollut latvan katkaisemiseen. Tein tästä aiheesta blogipostauksen, kun innostuin niin onnistumisesta.

      Poista
    3. Hyvä homma. Aina kannattaa kokeilla uusia juttuja :)

      Poista