maanantai 7. huhtikuuta 2014

Sadonlisäystekniikka: latvonta

Latvonnan idea on se, että kasvilta katkaistaan päälatva, jolloin se kasvattaakin yhden latvan sijaan kaksi latvaa. Näin kasvista kasvaa tuuheampi, joka taas johtaa isompaan lehtimassaan ja siten isompaan satoon.

Basilikan oksa ennen latvontaa
Aluksi kannattaa miettiä minkämuotoisen kasvin haluaa kasvattaa. Kun latva katkaistaan, niin varsi ei enää kasva pituutta samasta kohdasta, vaan kasvi alkaa kasvattamaan kahta latvaa yhden sijaan. Jos tavoitteena on kasvattaa alhaalta asti haaroittuva, puskamainen yksilö, niin kannattaa latvoa esimerkiksi toisen ja kolmannen lehtiparin välistä.

Myöhemminkin voi toki latvoa ja päälatvan lisäksi myös sivuhaaroja voi katkaista. Kasvu hidastuu hetkeksi aina kun kasvia leikellään, joten kirurgisiin toimenpiteisiin ei ole syytä ryhtyä kovinkaan usein. Latvomalla voi pitää myös kasvuston matalana, jos kasvatustila ei ole korkea. Latvomisen yhteydessä voi lisätä kasvia ottamalla siitä pistokkaan.

Oksa latvonnan jälkeen
Itse latvonta on hyvin yksinkertainen tehdä; katkaise vain latva terävällä veitsellä lehtiruusukkeen yläpuolelta. Pääasia on, että ei vahingoita kasvustoa, joka jää latvontakohdan alapuolelle, koska siitä lähtee kasvamaan kaksi uutta latvaa. Operaatiota helpottaa se, että odottaa kasvin saavan hieman kokoa, jolloin lehtiparien väliin kasvaa vartta. Näin on paremmin tilaa katkaista latva.

Kasviin pitää jäädä tarpeeksi lehtimassaa, jotta se pystyy yhteyttämään ja kasvamaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lehdistä poistetaan korkeintaan noin 1/3. On parempi poistaa liian vähän kuin liian paljon.

Ensimmäisellä kerralla saattaa tuntua melko julmalta leikata pää irti itse kasvattamaltaan pienokaiselta, mutta ajatukseen tottuu nopeasti. Varsinkin kun lopputuloksena syntyy hyvin haaroittunut puska, joka tuottaa paljon satoa.

Basilika ennen latvontaa ja sen jälkeen. Tämä ruokakaupasta ostettu
ja ruukutettu yksilö on latvottu ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta.

Latvottu oksa alkaa kasvattamaan kahta latvaa



Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Uusi kasvi pistokkaasta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti