perjantai 4. huhtikuuta 2014

Ruokakaupan yrteistä lisää satoa

Nopea tapa kasvattaa itselleen ruokaa on ostaa ruokakaupasta yrttejä ja uudelleenruukuttaa ne. Yrttien lisäksi voit kasvattaa samoilla ohjeilla myös muuta syötävää, kuten salaatteja.


Ruukutettava basilika
Tarvitset:
Ruokakaupan yrttejä
Ruukun (valintaopas)
Multaa (esim. yrtti- tai taimimultaa)
Kevyt-/leca-/ruukkusoraa
Ämpärin tai alustan
Kastelukannun

1. Osta ruokakaupasta yrtti, joka näyttää elinvoimaiselta ja jossa on juuripaakku mukana.

2. Kastele juuripaakku edellisenä iltana. Näin juuripaakku pysyy hyvin kasassa ja kasvi pärjää paremmin ruukunvaihdon tuoman rasituksen kun se on täynnä vettä.

3. Sekoita kevytsoraa multaan ja kastele seos. Sekoita ämpärissä multa ja kevytsora. Sopiva seos on esimerkiksi 1/3 kevytsoraa ja 2/3 multaa. Kevytsora lisää mullan ilmavuutta ja estää multaa tiivistymästä liikaa kastelun yhteydessä. Yrtit viihtyvät yleensä hieman hiekkapitoisemmassa kasvualustassa, joten voit lisätä hiekkaa multaseokseen. Yrttimultaan ei tarvitse lisätä hiekkaa, koska se on jo valmiiksi tarpeeksi hiekkapitoista. Kastele multaseos. Multa on sopivan kosteaa sitten kun siitä tippuu muutama tippa nyrkkiin puristettaessa.

4. Laita ruukun pohjalle kevytsoraa ja multaa. Salaojita ruukku laittamalla pohjalle muutaman senttimetrin kerros kevytsoraa. Lisää sitten multaa siten, että yrtin juuripaakun yläpinta jää muutaman sentttimetrin ruukun yläreunasta. Jos ruukun pohjassa on reikä, niin peitä se esim. suodatinpussin palasella, jotta multa ei valu reiästä ulos ruukkua nostettaessa.

5. Aseta yrtti juuripaakkuineen ruukkuun ja täytä ympärille jäävä tila mullalla. Irroita juuripaakku vanhasta ruukusta puristelemalla ruukkua ja vetämällä hieman yrttien varsista. Tämän jälkeen paina juuripaakku tiiviisti multaa vasten ja katso, että paakun yläpinta tulee sille korkeudelle, jolle haluat mullan pinnan tulevan. Jätä muutama senttimetri vajaaksi yläreunasta, jotta kasteltaessa vesi ei valu reunojen yli. Jos aiot käyttää katetta mullan päällä, jätä enemmän tilaa.

6. Tiivistä multa painelemalla. Tiivistä siten, että multaan ei jää ilmataskuja. Varo kuitenkin painelemasta multaa liian tiiviiksi. Liian tiivis multa hidastaa juuriston kasvua ja vaikuttaa kasvin hyvinvointiin.

7. Lisää katetta mullan pinnalle. Kate hidastaa mullan pinnalta tapahtuvaa veden haihtumista ja estää multaa tiivistymästä liiaksi kastelun yhteydessä.


Ruukuttamisen jälkeen yrttien vedenottokyky heikkenee joksikin aikaa, joten niitä ei kannata asettaa paahteiseen paikkaan. Muutamana ruukutuksen jälkeisenä päivänä yrttejä kannattaa kastella kerran päivässä kaatamalla haaleaa vettä juuripaakulle. Jos yrtit nuupahtavat, peli ei ole vielä menetetty. Yleensä kasvi palautuu entiselleen muutamassa tunnissa kunhan sitä kastelee ja sumuttelee lehdet.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Sadonlisäystekniikka: latvonta
Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti