perjantai 24. lokakuuta 2014

Säilöntä: pakastus

Pakastus on yksinkertainen tapa säilöä satoa.


Sadonkorjuu

Sadonkorjuu kannattaa tehdä kuivalla säällä, aamukasteen haihduttua. Näin lopputuotteeseen ei päädy ylimääräistä nestettä. Huonolaatuisia raaka-aineita ei ole järkevää pakastaa, sillä ainakaan ne eivät muutu paremmaksi pakkasessa.

Sato kannattaa pakastaa mahdollisimman pian keräämisen jälkeen, jotta tuotteet eivät ehdi pilaantua, eivätkä menetä ravintoarvojaan. Mitä nopeammin pakastus tehdään, sen paremmin tuotteiden alkuperäinen koostumus säilyy.


Pakastus

Sato on hyvä pakastaa sellaisina kerta-annoksina, joita käyttää ruoanlaitossa. Näin pakastimesta on helppo ottaa tarvittava määrä käyttöön, eikä tarvitse alkaa erikseen pilkkomaan jäisiä tuotteita. Sopivia astioita pakastukseen ovat erilaiset pakasterasiat ja -pussit. Ennen pakastamista kannattaa merkitä mitä jokainen purkki sisältää ja samalla myös milloin kyseisen purkin sisältö on pakastettu.

Pakastettuja basilika-kuutioita
Yksi kätevä tapa pakastaa yrttejä, on tehdä omia yrttikuutioita jääapalamuotin avulla. Tämä käy siten, että pilkkoo ensin yrtit pieneksi silpuksi, sekoittaa niihin öljyä ja täyttää seoksella jääpalamuotin. Kuutioiden jäädyttyä ne voi siirtää jääpalamuotista esimerkiksi pakastuspussiin.


Säilyvyys ja käyttö

Maku heikkenee mitä pidempään tuotteita säilöö. Sen lisäksi ravintoarvot pienenevät pidempiaikaisessa pakastuksessa.

Pakastetut tuotteet kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti ennen käyttöä. Näin niissä säilyy parhaiten rakenne. Myös tuotteiden pilaantuminen alkaa nopeasti lämpötilan noustessa. Ihanne-tilanne on se, että tuotteet käytetään ruoanlaitossa ilman erillistä sulatusta.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Säilöntä: kuivatus

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti