torstai 5. kesäkuuta 2014

Kasvin perustarpeet: Ravinteet

Kasvit tarvitsevat ravinteita, jotta ne kasvavat isoiksi ja tuottavat syötävää. Ravinteiden puutos johtaa väistämättä siihen, että ruokapöytään ei saa omista kasveista purtavaa.

Luonnossa elämän kiertokulku pitää huolen siitä, että kasveilla on ravinteita saatavilla. Kun kasveja kasvatetaan rajoitetussa kasvualustassa, niiden ravinteiden saannista täytyy huolehtia erikseen. Tämän voi tehdä joko hankkimalla ravinteikasta kasvualustaa tai lisäämällä lannoitteita kasteluveden mukana multaan.

Kasvi rakentuu niistä ravinteista, joita sillä on saatavilla. Tämän vuoksi onkin järkevää ruokkia syötäviä kasveja luonnonmukaisia lannoitteita käyttämällä.


Pääravinteet 

Kasvi tarvitsee eri kasvuvaiheissa erilaisia ravinteita. Pääravinteita on typpi, fosfori ja kalium. Lyhyesti kerrottuna typpi vaikuttaa kasvin pituuden ja lehtimassan kasvuun, fosfori kukintaan ja hedelmien tuotantoon, sekä kalium yleisesti ravinteiden kuljetukseen kasvissa koko elinkaaren ajan.

Erään taimimullan ravinnepitoisuudet
Lannoitepurkeissa ja multasäkeissä pääravinteita merkitään usein kirjainyhdistelmällä NPK, jossa N tarkoittaa typpeä, P fosforia ja K kaliumia. Näistä luvuista voidaan päätellä miten hyvin kyseinen lannoite tai kasvualusta sopii omiin tarkoituksiin. Ravinteiden suhteet ovat tärkeämpiä kuin itse numerot. Kasvullisessa vaiheessa kannattaa suosia lannoitteita, joissa on paljon typpeä ja vähän fosforia. Kukinnan ja hedelmien tuotannon aikana on järkevää käyttää ravinteita, joissa on fosforia enemmän ja typpeä vähemmän.

Pääravinteiden lisäksi on myös olemassa monia erilaisia hivenravinteita, joilla on jokaisella oma tehtävänsä. Yleensä kuitenkin riittää kun pitää huolta siitä, että kasvi saa tarpeeksi pääravinteita.


Lannoitteiden annostelu

Lannoittamisessa kannattaa pitää maltti mukana. Suuri määrä lannoitteita ei tarkoita automaattisesti runsasta satoa. Liian voimakkaalla lannoittamisella pystyy nopeasti hankkimaan kasville ravinneongelmia ja jopa tappamaan kasvin. On parempi lannoittaa hieman laimeammin, kuin antaa liian tuhteja määriä ravinteita yhdellä kertaa. On myös tärkeää antaa kasveille puhdasta vettä välillä, jotta ongelmilta vältytään.

Jokaisella kasvilajilla on omanlainen tarve ravinteille. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että pieniä taimia ei tarvitse muutamaan viikkoon lannoittaa siementen kylvön jälkeen. Tämän jälkeen ravinteiden tarve kasvaa sitä mukaa mitä isommaksi kasvi kasvaa.

Ravinteet annostellaan sekoittamalla ne joko kasteluveteen tai kasvualustaan. Kasvualustaan ravinteet sekoitetaan yleensä ennen kasvin istuttamista siihen. On olemassa paljon erilaisia lannoitteita, eikä ole järkeä alkaa käymään jokaista erikseen läpi. Oikean annosteluohjeen löytää yleensä lannoitepurkin kyljestä.

Jos käyttää ravinteikasta kasvualustaa, esim. mustaa multaa tai kompostimultaa, niin voi olla ettei erillistä lannoitusta tarvita ollenkaan. Tärkeintä on siis tietää kuinka ravinteikasta käytettävä multa on, jotta tietää kuinka paljon kasveja tarvitsee myöhemmin lannoittaa.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Kasvin perustarpeet: Valo
Kasvin perustarpeet: Vesi
Kylvö-ohjeet aloittelijalle

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti