tiistai 12. elokuuta 2014

Näkösuojaa chileillä, osa 6

Tämä kirjoitus on jatkoa osille yksi, kaksi, kolme, neljä ja viisi.


Voi perkele 31.7.
Päivä 143.

Viikon reissun jälkeen puskat näyttävät melko rapeilta. Perkele. Kasvit olivat matkan ajan vailla hoitoa ja pääsivät kuivahtamaan kunnolla. Ensiapuna chileille on annettu vettä ja lehdet on sumuteltu märäksi. Saa nähdä palautuuko ne enää ennalleen. Lemon drop kärsi jälleen eniten ja näyttää kaikista huonoimmalta. Tulevaisuudessa kastelu on syytä järjestää noinkin lyhyelle ajalle.

31.7.2014. Vaille hoitoa jääneet chilitPalautuminen 1.8.
Päivä 144.

Chilit palautuivat lopulta hyvin kuivuudesta. Yksi oksa meni melkein poikki, mutta sen sai vielä sidottua ehjäksi. Myös muutama lehti kerkesi kuolla, mutta muuten isommilta vahingoilta vältyttiin.

Kasveja on tuettu ja taiteltu hieman.

1.8.2014. Kasvit noin 14 tuntia kastelun jälkeen


Ensimmäiset Lemon dropit kerätty 5.8.
Päivä 148.

Lemon dropista kerätty neljä palkoa ja Star flamesta kaksi.

Lannoitteeksi vaihdettu GreenCaren Puutarhan kesä ja sitä laitettu miedosti, noin 1/4 teelusikka litraan vettä.


Kirvantorjuntaa 6.8.
Päivä 149.

Parvekkeen muissa chileissä on kirvoja, joten tuholaistorjunta aloitettu. Kaikki kasvit suihkuteltu sekoituksella, jossa 4 ml neem-öljyä ja tippa mäntysuopaa sekoitettuna 0,75 litraan vettä. Mäntysuopaa lisätään siksi, jotta se rikkoisi veden nestejännityksen ja neem-öljy sekoittuisi paremmin veteen.

Neem-öljy on luonnollinen tuholaismyrkky, jota saadaan neem-puun siemenistä. Neem-öljyn teho perustuu siihen, että se vaikuttaa hyönteisten lisääntymis- ja syömiskykyyn.


Satoa 10.8.
Päivä 153.

Lemon dropista kerätty neljä palkoa ja Star flamesta yksi pieni.

Lemon dropin hedelmät halkaistu ja laitettu kuivumaan saunaan lautasen päälle. Saunan lämpötila on noin 36 celsiusta.


Tilanne 12.8.
Päivä 155.

Chilit jatkavat kypsymistä omaan tahtiinsa ja siitä ei irtoa kovinkaan paljon mielenkiintoista tarinaa. On siis tullut aika päättää tämä päiväkirja. Puskat saavat jäädä toistaiseksi kasvamaan ja myöhemmin niiden kohtalo on päätyä leikkuupöydälle; ideana on muokata niistä bonsai-puita.

12.8.2014. Vasemmalta lähtien Lemon drop, Orange flame ja Star flame


Pohdintaa

Ensimmäisessä päiväkirjamerkinnässä kirjoitin tavoitteista seuraavasti: "Ajatuksena on saada parvekkeelle hieman näkösuojaa ja samalla tulista purtavaa". Voisi sanoa, että tavoitteisiin päästiin melko hyvin. Alkukesän viileys kuitenkin hidasti puskien kasvamista, joten näkösuojaa näistä kasveista saatiin oikeastaan vasta elokuun puolella. Satoa tuli myös jonkinverran, joten siltäkin osin tavoite saavutettiin.

Näistä kolmesta lajikkeesta Lemon drop tuotti eniten palkoja. Myös lukemani perusteella se vaikuttaa olevan runsaasti satoa tuottava lajike ja sitä tulee varmasti kasvatettua myös seuraavalla kasvukaudella. Voi olla, että alkukesän koleat kelit vaikuttivat siihen, että Orange flamesta ja Star flamesta ei tullut kovinkaan paljon syötävää.

Suurimmat ongelmat olivat alkukesän kylmyys ja ehkäpä pienimuotoiset ravinneongelmat. Ensimmäistä kohtaa on hankala korjata, mutta paremmin chileille soveltuvia lannoitteita löytyy varmastiChilifoorumilla vinkattiin, että Nutriforten Tomaatti- & mansikkaravinne yhdistettynä saman yrityksen Typpi- & kalsiumravinteeseen voisivat soveltua hyvin chileille. Taidan kokeilla ensi kesänä, jos kyseisiä tuotteita käsiini saan.

Kaiken kaikkiaan tämä oli onnistunut kokeilu. Opin uutta chilien kasvattamisesta ja satoakin tuli. Seuraavalla kasvukaudella laitan uusia lajikkeita kasvamaan Lemon dropin kaveriksi ja katson miten käy.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Näkösuojaa chileillä, osa 1
Näkösuojaa chileillä, osa 2
Näkösuojaa chileillä, osa 3
Näkösuojaa chileillä, osa 4 

Näkösuojaa chileillä, osa 5
Chilipuskasta bonsai-puu, osa 1 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti