Kuivatus on hyvin vanha säilöntätekniikka, jota käytetään laajasti vielä tänäkin päivänä. Se perustuu siihen, että kerätystä sadosta haihdutetaan suurin osa sen sisältämästä nesteestä, jolloin satoa pilaavien mikrobien ja entsyymien toiminta estyy. Näin lopputuotteen säilyvyys paranee oleellisesti.
Sadonkorjuu
Sadonkorjuu kannattaa tehdä kuivalla säällä, aamukasteen hävittyä. Näin tuotteessa on vähemmän kosteutta ja se kuivuu nopeammin. On ensiarvoisen tärkeää kuivata vain puhtaita ja hyvälaatuisia raaka-aineita. Huonokuntoiset osat on syytä heittää pois, sillä ne pilaavat nopeasti myös muun sadon.
Sopiva paikka kuivatukselle
Kuivatus on hyvä aloittaa mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen, koska tuotteen laatu heikkenee mitä kauemmin se ehtii olla huoneenlämmössä. Sopivia paikkoja ovat paikat, joissa on lämmin, ilma vaihtuu ja jotka ovat suojassa suoralta auringonvalolta. Tälläisiä paikkoja ovat esimerkiksi sauna, jääkaapin yläpuolinen kaappi tai vaikka lämpöpatterin yläpuoli. Kyseisissä paikoissa sato kuivuu yleensä muutamassa päivässä. On tärkeää, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi; yli 50:ssa asteessa alkaa kypsyminen. Hyväksi havaittu lämpötila kuivatukseen on alle 35 astetta. Myös ilmankosteuden tulee olla matala ja ilman pitää päästä vaihtumaan, jotta sato ei homehdu. Puhtaudesta on pidettävä huolta koko kuivatuksen ajan.
Kuivatukseen voi käyttää myös tarpeen vaatiessa uunia. Tämä on nopeampi tapa kuivata sato ja kuivatuksen kesto riippuu paljon kuivattavan materiaalin määrästä. Yleensä tämä kestää noin kolmesta viiteen tuntia. Uunin lämpötila kannattaa säätää alle 50 asteeseen ja luukkua pitää raollaan kuivauksen aikana. Jos uunissa kuivaa useammalla ritilällä, niin näiden paikkoja on järkevää vaihtaa jossakin vaiheessa, jotta lopputuloksena syntyy tasalaatuisempaa materiaalia.
On olemassa myös teollisesti valmistettuja kasvikuivureita. Näitä on monia erilaisia ja ne soveltuvat hyvin isojen määrien kuivaamiseen. Kuivureita löytyy isommista marketeista tai sellaisen voi myös tilata netin kautta. Pienimuotoiseen kuivatukseen ei kuitenkaan kannata kuivuria hankkia.
Sadon asettelu
Itse tuotteet kannattaa asetella väljästi esimerkiksi ritilän tai lautasen päälle. Yrtit kannattaa säilöä mahdollisimman isona rouheena, koska näin ne säilyttävät makunsa pidempään. Vähänkin isommat hedelmät kannattaa pilkkoa pienemmiksi, jotta ne kuivuvat paremmin. Liian suuret palaset homehtuvat helposti. Hedelmiä voi kuivata myös siten, että pujottaa narun niiden läpi ja laittaa ne roikkumaan johonkin kuivaan tilaan.
Säilytys
Saunassa kuivattuja chilejä |
Lasipurkkeja kannattaa säilyttää kuivassa, valolta suojassa olevassa paikassa. Näin sisältö säilyttää makunsa pidempään. Lasipurkkeihin kannattaa myös merkitä mitä kyseinen purkki sisältää ja milloin se on kuivattu.
Jos kuivatus on onnistunut, niin sato säilyy hyvänä useamman vuoden. Kannattaa kuitenkin käyttää se vuoden sisällä kuivatuksesta, koska silloin maut ovat parhaiten tallella.
Kuivatus lyhyesti
1. Kerää sato kuivalla säällä
2. Heitä huonot osat pois
3. Asettele väljästi kuivumaan lämpimään paikkaan
4. Käy katsomassa välillä ja tarpeen vaatiessa pöyhi materiaalia
5. Säilö kuivattu sato puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä pimeässä
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti