maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kasvin perustarpeet: Valo

Kasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen. Jos valoa ei ole tarpeeksi, kasvi ei kasva hyvin ja muodosta satoa.

Kasvit tarvitsevat valoa yhteyttämiseen. Yhteyttämisessä kasvi muodostaa kemiallista energiaa auringonvalon avulla. Jos kasvi ei saa tarpeeksi valoa, niin sato tulee jäämään pieneksi.


Ilmansuunta

Ilmansuunta vaikuttaa oleellisesti valon määrään. Pohjoisella ikkunalla tai parvekkeella ei ole yleensä tarpeeksi valoa, jotta kasvit menestyisivät hyvin. Etelään ja länteen avautuvilla kasvupaikoilla valoa taas riittää.


Ikkunalautakasvatus

Ikkunalaudalla voi alkaa viljelemään syötävää keväällä ja jatkaa syksyyn asti. Sisätiloissa kasvit kannattaa laittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa. Sisemmällä asunnossa valoa ei yleensä riitä tarpeeksi. Toisaalta ikkunalauta saattaa olla kasvupaikkana liian paahteinen ja taimille voi joutua luomaan varjoa, esimerkiksi asettamalla verhon kasvien ja ikkunan väliin.


Lisävalaistus

Elämme maassa, jossa kesällä on yllin kyllin valoa ja talvella...no, tiedätte kyllä. Jos haluaa kasvattaa talvella syötävää niin se vaatii lisävalaistuksen hankkimista. Vaihtoehtoina on loisteputki-, energiansäästölamppu-, led-, suurpainenatrium- tai kaasunpurkausvalaisin.

Kerrostaloasuntoon parhaiten soveltuu ehkäpä loisteputki-, energiansäästölamppu- ja led-valaisin. Nämä kuluttavat energiaa melko vähän. Kyseiset valaisimet tuottavat yleensä myös vähän lämpöä, joten erillistä ilmanvaihtoa ei tarvitse miettiä.

Suurpainenatrium- ja kaasunpurkausvalaisimia käytetään kaupallisissa viljelmissä. Jos kerrostaloasunnossa käyttää kyseisiä valaisimia, niin niille olisi hyvä olla erillinen tila, esim. kasvatusteltta. Nämä valaisimet tuottavat valon lisäksi myös paljon lämpöä. Tämän takia ne tarvitsevat jonkinlaisen ilmanvaihtojärjestelmän, jotta kasvatustilan lämpötila ei nouse liian korkeaksi.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Kasvin perustarpeet: Vesi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti