tiistai 1. huhtikuuta 2014

Taimen koulinta eli uudelleenruukutus

Kasvi on valmis koulittavaksi sitten kun se on kasvattanut sirkkalehtien jälkeen ensimmäisen oikean lehtiparin. Kouliminen on tarpeellista, jotta juurilla olisi tarpeeksi tilaa kasvaa.

Tarvitset:
Ruukkuja (valintaopas)
Taimimultaa
Kevyt-/leca-/ruukkusoraa
Ämpärin tai alustan
Kastelukannun

1. Kastele taimi edellisenä iltana. Näin juuripaakku pysyy hyvin kasassa ja kasvi pärjää paremmin ruukunvaihdon tuoman rasituksen kun se on täynnä vettä.

2. Sekoita lecasoraa multaan ja kastele seos. Sekoita ämpärissä multa ja lecasora. Sopiva seos on esimerkiksi 1/3 lecasoraa ja 2/3 multaa. Lecasora lisää mullan ilmavuutta ja estää multaa tiivistymästä liikaa kastelun yhteydessä. Multa on sopivan kosteaa sitten kun siitä tippuu muutama tippa nyrkkiin puristettaessa.

3. Laita ruukun pohjalle multaa. Lisää multaa siten, että taimen juuripaakun yläpinta jää muutaman sentttimetrin ruukun yläreunasta. Jos ruukun pohjassa on reikä, niin peitä se esim. suodatinpussin palasella, jotta multa ei valu reiästä ulos ruukkua nostettaessa.

4. Ota taimi otteeseen siten, että varsi tulee etusormen ja keskisormen välistä, käännä ruukku ylösalaisin ja irroita taimi juuripaakkuineen. Tällä otteella vältät vahingoittamasta kasvia. Purista tai taputa ruukkua hieman, jotta juuripaakku irtoaa.

5. Aseta koulittava taimi uuteen ruukkuun ja täytä ympärille jäävä tila mullalla. Paina juuripaakku tiiviisti multaa vasten ja katso, että paakun yläpinta tulee sille korkeudelle, jolle haluat mullan pinnan tulevan. Jätä muutama senttimetri vajaaksi yläreunasta, jotta kasteltaessa vesi ei valu reunojen yli. Jos aiot käyttää katetta mullan päällä, jätä enemmän tilaa.

6. Tiivistä multa painelemalla. Tiivistä siten, että multaan ei jää ilmataskuja. Varo kuitenkin painelemasta multaa liian tiiviiksi. Liian tiivis multa hidastaa juuriston kasvua ja vaikuttaa kasvin hyvinvointiin.

7. Lisää katetta mullan pinnalle. Kate hidastaa mullan pinnalta tapahtuvaa veden haihtumista ja estää multaa tiivistymästä liiaksi kastelun yhteydessä. Isommista kaupoista löytyy monia erilaisia kate-aineita. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi lecasora.

Koulimisen jälkeen taimea ei kannata asettaa paahteiseen paikkaan, koska sen vedenottokyky heikkenee joksikin aikaa.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Kylvö-ohjeet aloittelijalle
Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti