torstai 10. huhtikuuta 2014

Näkösuojaa chileillä, osa 1

Tämä kasvatuspäiväkirja kertoo kokeilusta, jonka tarkoituksena on hankkia parvekkeelle näkösuojaa chileillä.

Kasvatan ensimmäistä kertaa chilejä alusta loppuun. Sen takia aion hankkia vertaistukea ja vinkkejä osoitteesta http://chilifoorumi.fi/. Ja sitten pitemmittä puheitta itse asiaan.


Tavoite ja alustavat suunnitelmat

Ajatuksena on saada parvekkeelle hieman näkösuojaa ja samalla tulista purtavaa. Parvekkeella on puuristikko (leveys 100 cm x korkeus 53 cm), joka olisi tarkoitus saada peitettyä chilien lehdistöllä. Parvekkeen suunta on lounaaseen, joten ainakin valon puolesta kasvupaikan pitäisi olla hyvin sopiva. Lopulliset ruukut tulevat olemaan 11 litran muoviruukkuja ja niitä tulee kolme kappaletta. Jokainen lajike koulitaan omaan ruukkuunsa. Lannoituksen virkaa ajaa lopullisissa ruukuissa kanan kakka, jota sekoitan kasvualustaan. Tuuheutta chileihin hankin latvomalla ja sitomalla kasveja tarpeen mukaan.


Lajikkeiden valinta

Valitut kasvit ovat tällä kertaa Lemon drop, Orange flame ja Star flame. Olisi varmaan ollut järkevää valita mahdollisimman isolehtisiä ja peittäviä chilejä, jotta näkösuojaa olisi saanut parhaiten. Nyt multaan päätyi siemeniä, jotka kaapista sattui löytymään. En tiedä oikeastaan mitään näiden lajikkeiden ominaisuuksista.


Kylvetty 6.3.2014

Siemeniä pidetty vesilasissa pari tuntia ennen kylvöä. Taimimultaan kylvetty kolme saman lajikkeen siementä per ruukku ja laitettu pistokaslaatikkoon 11w energiansäästölampun alle. Lamppu ollut päällä 12-14 h päivässä. Multa sumuteltu kosteaksi kerran päivässä.


Noussut mullasta 11.3.-12.3.

Orange flame:n ja starflame:n taimet ovat nousseet mullan pinnalle 11.3 ja Lemon drop 12.3. Kaikista ruukuista nousi kolme kappaletta taimia. Poistin kaikista ruukuista yhden chilin alun.

Taimet olivat muutaman päivän pienoiskasvihuoneessa/pistokaslaatikossa valon alla, jonka jälkeen siirretty ikkunalaudalle kasvamaan. Ikkunan suunta on lounaaseen, joten ainakin valoa riittää.


Koulittu 29.3.
Päivä 18.

Ruukutin taimet isompiin ruukkuihin, jotta juurilla olisi enemmän tilaa kasvaa. Ruukun halkaisija 14 cm ja korkeus noin 11,5 cm. Kasvualustana taimimullan ja kevytsoran sekoitus; taimimultaa noin 2/3 osaa ja kevytsoraa 1/3 osa. Samalla aloitettu pienimuotoinen taimien taivuttelu. Ideana on kietoa aluksi kaksi samassa ruukussa kasvavaa taimea toisiinsa ja myöhemmin niiden kasvaessa alkaa taivuttaa niitä erilleen. Tarkoituksena olisi saada näin mahdollisimman tiheät chilipuskat.


9.4.2014. Vasemmalta lähtien Lemon drop, Orange flame ja Star flame.

Siirry seuraavaan osaan tästä.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Näkösuojaa chileillä, osa 2
Kylvö-ohjeet aloittelijalle
Taimen koulinta eli uudelleenruukutus
Valitse oikeanlainen ruukku tarpeisiisi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti